målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla på vintern - är det möjligt?

Det brukar heta att man bara ska måla utomhus under de månader som inte har ett R i sig, och det ligger mycket i det. Under vinterhalvåret och sen höst och tidig vår är det inte ovanligt att temperaturen går under +7 C, som är den lägsta dygnstemperatur i vilken man bör måla med vattenburna produkter. Målar man med lacknaftaburen alkydoljefärg kan temperaturen få gå ner till -5 C, men observera att det gäller dygnets lägsta temperatur.

röd villa i Sverige på vintern

När man målar trä ska det inte ha en fuktighetskvot på mer än 16%, något som också är svårt att få till på vintern, då temperaturskillnader och kondens lätt gör att träet drar åt sig fukt och har svårt att torka ut ordentligt. Det ideala vädret att måla i är en lagom varm dag med moln på himlen, eftersom man inte bör måla i direkt solljus. Målar man i solsken torkar färgen för fort och hinner inte tränga in i träet.

Något skydd måste finnas

Dock måste omålat trä skyddas på något sätt så att det inte står oskyddat över vintern, eftersom fukt och snö då kan göra att träet blir så fuktigt att det börjar ruttna. Det virke som används i dagens hus är inte av samma kvalitet som det kärnvirke som användes i de gamla stugorna upp i Norrland, som klarade sig bra utan färg eller annat skydd. Modernt virke ska grundbehandlas och målas för att klara en vinter, annars blir det fuktskadat.

Måla fönster på vintern

Vill man måla eller måla om fönstren på vintern är det dock möjligt om man använder fönsterskydd, som spänns fast utanpå fönstren. Fönsterskydden bör då ha vinterisolering och helst också kompletteras med ett värmeelement invid fönstren.

Ett fönsterskydd är ganska dyrt, speciellt om det dessutom ska ha vinterisolering, och att köpa mer än ett är nog lite onödigt för en fönstermålning. Då är det bättre att anlita en målarfirma som oftast har fönsterskydd och andra typer av väderskydd för målning utomhus på vintern. Målar man om fönstren kan man dock ta ett fönster i taget och målar man dagtid när det inte är alltför kallt ute går det att få en bra temperatur för färgen att torka i.

Måla fasad på vintern

Behöver man måla fasaden och vintern är i antågande kan man spänna upp en presenning på en byggställning och värma med värmeelement. Det finns också kompletta väderskydd att hyra från ställningsfirmor som helt sluter in huset. På så sätt kan man skapa ett bra klimat att grunda och måla fasaden i. Det innebär dock en hel del arbete och dessutom stora kostnader.

Nödlösning

En sista lösning om du inte hinner måla fasaden innan vintern sätter in är att stryka fasaden med ofärgad träolja för att ge det ett hjälpligt skydd över vintern. Träoljan stänger ute fukten och bevarar träet. Man kan sedan komplettera med grundfärg och täckfärg när våren kommer.

Kontakta oss

Anlitar du oss för en fasad- eller fönstermålning på vintern tittar vi på förhållandena och försöker komma upp med den bästa lösningen för ditt hus. Oftast är det bäst att sätta upp ett fullständigt väderskydd, men är det ovanligt milt och träets fuktighetskvot medger det kan vi även utföra arbetet utan skydd med rätt färg och material. När du kontaktar oss kan du alltid räkna med att våra målare gör sitt allra bästa för att hitta rätt lösning för dig och ditt hus.

Vänd dig till oss för allt inom måleri!



12 Dec 2017